25-06-2022

Συναγερμός για τις δηλητηριάσεις μελισσών από φυτοφάρμακα

Τα τελευταία χρόνια, οι μελισσοκόμοι αναφέρουν απώλειες στους πληθυσμούς των μελισσών.

Η απειλή της εξαφάνισης επικονιαστών

Το συγκεκριμένο θέμα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, καθώς οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές είναι απαραίτητοι για τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Χωρίς αυτούς, πολλά είδη φυτών θα μειωθούν και εντέλει θα εξαφανιστούν, μαζί με τους οργανισμούς που εξαρτώνται από αυτά.

Στην Ευρώπη υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής μείωσης των επικονιαστών.

Η επίδραση των επικονιαστών στην οικονομία

Μόνο στην ΕΕ, το 84 % περίπου των ειδών καλλιεργούμενων φυτών και το 78 % των ειδών άγριων λουλουδιών εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση από ζώα. Η επικονίαση από έντομα ή άλλα ζώα ευνοεί την αύξηση των ποικιλιών και της ποιότητας φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων.

Καλλιέργειες που εξαρτώνται σε μεσαίο ή μεγάλο βαθμό από την επικονίαση των εντόμων:

  • μήλα, πορτοκάλια, φράουλες, βερίκοκα, κεράσια
  • φασόλια, αγγούρια, κολοκύθες
  • βότανα όπως ο βασιλικός, το θυμάρι ή το χαμομήλι
  • καλλιέργειες όπως η ντομάτα, το πιπέρι και τα εσπεριδοειδή αποκομίζουν επίσης οφέλη από την επικονίαση των ζώων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 5 έως 8% της παγκόσμιας καλλιέργειας φυτών αποδίδεται άμεσα στην επικονίαση από ζώα.

Οι επικονιαστές συμβάλλουν επίσης άμεσα στα φάρμακα, στα βιοκαύσιμα, στις ίνες και στα δομικά υλικά.

Γνωστό reality μαγειρικής ήταν βγαλμένο από ένα δυστοπικό μέλλον.

Μεγάλη αίσθηση στο Ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, έκανε η δοκιμασία στο MasterChef με θέμα «Σε ένα δυστοπικό μέλλον, χωρίς τις μέλισσες, η αποθήκη τροφίμων θα είναι σχεδόν άδεια», όπως ανακοίνωσαν οι κριτές του διαγωνισμού μαγειρικής.

Έπειτα παρουσίασαν στους παίκτες τη δοκιμασία που κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν, με ρίσκο την αποχώρηση: από τα ράφια στο pantry του τηλεοπτικού πλατό, είχαν αφαιρεθεί σχεδόν όλα τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, και γενικότερα όλα τα τρόφιμα που πρόκειται να εκλείψουν χωρίς τη βοήθεια των ακούραστων επικονιαστών.

Τα στοιχεία τα οποία αναφέρθηκαν στον διαγωνισμό μαγειρικής σόκαραν τόσο τους συμμετέχοντες όσο και όσους παρακολούθησαν το συγκεκριμένο επεισόδιο.

Η εταιρεία PROMEX Kechidis φέρνει το μέλλον… σήμερα!

Θεωρούμε πως η γεωργία που θα έχουμε στο μέλλον θα είναι διαφορετική από αυτή που βλέπουμε σήμερα.
Ήδη με συγκεκριμένες τεχνολογίες μπορούμε και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα ως προς το πως χρησιμοποιούνται οι πόροι μας.
Προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται η Γεωργία Ακριβείας που στόχο εχει την μείωση της εκτεταμένης και περιττής χρήσης φυτοφαρμάκων, για την μείωση του υπερψεκασμού.

Με την Γεωργία Ακριβείας από περιβαλλοντικής πλευράς γίνεται η διαδικασία πιο βιώσιμη αλλά συγχρόνως και περισσότερο ποιοτική.
Τα βασικότερα πλεονεκτήματα είναι η εξοικονόμηση χρόνου, καυσίμου , χημικού προϊόντος και σωστής κατανομής αυτού.

Αν είσαστε επαγγελματίας αγρότης τότε έχουμε κάτι που σας ενδιαφέρει:
Η ΠΡΟΜΕΞ, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρίες γεωργικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων, και εμπορικός αντιπρόσωπος της Arag στην Ελλάδα , σε συνεργασία με τον κορυφαίο κατασκευαστή παγκοσμίως, παρέχουν τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα τα οποία συντελούν στην σωστή διαχείριση και λειτουργία του ψεκαστικού μηχανήματος.

Σε εμάς θα βρείτε Κομπιούτερ μεταβλητής δόσης, Συστήματα GPS, Ανιχνευτές κόμης και συνολικά πάνω από 20.000 κωδικούς με αγροτικά προϊόντα, εξαρτήματα & ανταλλακτικά και πάντα με τις απαραίτητες συμβουλές και υποστήριξη την τοποθέτηση τους.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή παραγγελία επικοινωνήστε μαζί μας στο 2311117554

Εγγραφή στο Newsletter

Με τα νέα απο τον Κλάδο, τα προϊόντα και τις προσφορές μας

    Γίνετε μέλος της κοινότητάς μας.
    Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου δημιουργούν νέες σχέσεις μαζί μας. Μείνετε ενημερωμένοι διαβάζοντας τα τελευταία νέα μας.