21-05-2021

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

“Ματιά στο μέλλον”

Διαμέσου της διαδικτυακής ηλεκτρονικής πύλης ενημέρωσης σε θέματα αγροτικής οικονομίας Agronews:

Επενδύσεις

Δόση 520 εκατ. για συμβολαιακή γεωργία, εργαλεία ακριβείας

Νέο κανάλι ρευστότητας ανοίγει μέσα στο καλοκαίρι για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από ένα ταμείο 520 εκατ. ευρώ από το οποίο θα προωθηθούν επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την εισαγωγή σε πρακτικές γεωργίας ακριβείας αλλά και την ανάπτυξη δικτύων συμβολαιακής καλλιέργειας.

Πρόκειται για το πρώτο από τα προγράμματα που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο των επενδύσεων που ξεκλειδώνει το Ταμείο Ανάκαμψης και όπως έγινε γνωστό στις αρχές της περασμένης Εβδομάδας, από τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, μέσα από αναφορά που έκανε σε ομιλία του στο σε εξέλιξη Φόρουμ των Δελφών, η πρώτη εκταμίευση τοποθετείται τον προσεχή Ιούλιο.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου θα κατατεθούν επίσημα οι προτάσεις της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση, ενώ η πρώτη αυτή προχρηματοδότηση θα αφορά το 13% του συνολικού ποσού για κάθε χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αναμένεται πως θα λάβει περίπου 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει στιγμής γνωστά, το πρόγραμμα για την ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα, εντάσσεται σε ένα πακέτο συνολικού προϋπολογισμού 1, 8 δισ. ευρώ που εστιάζει ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα αυτά θα τρέξουν μέχρι και το τέλος του χρόνου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το εν λόγω πρόγραμμα των 520 εκατ. θα προωθεί την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την γεωργία ακριβείας και  θα λειτουργήσει με βάση το μοντέλο της συγχρηματοδότησης. Ο μέσος όρος της επιδότησης θα κυμανθεί στο 50%, ενώ σύμφωνα με τα όσο έχουν γίνει γνωστά θα «πριμοδοτηθούν» συνεργασίες τόσο μεταξύ παραγωγών, όσο μεταξύ μεταποιητικών επιχειρήσεων και αγροτών, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας.

Υπάρχει ακόμα ένα τρίτο πρόγραμμα που αφορά στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν τη δράση υπάρχει χώρος για παρεμβάσεις στον κλάδο του ορεινού τουρισμού και του αγροτουρισμού μεταξύ άλλων μοντέλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες, αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα, ενώ συγχρόνως θα στηρίξουν την απασχόληση και τομείς, όπως η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση.

📡 Η PROMEX ΚΕΧΙΔΗΣ εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες αιχμής, είναι δίπλα στον αγρότη & γεωπόνο ώστε να διαχειριστούν σωστά καλλιέργειες μεγαλύτερων εκτάσεων & να διεκπεραιώσουν τις χρονοβόρες ή δύσκολες εργασίες με περισσότερη ευκολία.
Διαμέσου της Γεωργίας Ακριβείας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την υποστήριξη των αγροτών στις αντίστοιχες τεχνολογίες όπως:

  • Συστήματα και μηχανισμοί καταγραφής δεδομένων, όπως χάρτες αποδόσεων/ Εντοπισμού Θέσης (GPS) & αισθητήρες ανίχνευσης κόμης.
  • Συστήματα ελέγχου μεταβαλλόμενης εφαρμογής της ροής ή του είδους (computer), για χρήση σε μηχανήματα όπως ψεκαστικά, λιπασματοδιανομείς, σπαρτικές κτλ
  • Συστήματα παρακολούθησης & διαχείρισης απομακρυσμένης λειτουργίας ενός στόλου μηχανημάτων, σε πραγματικό χρόνο, διαμέσου διαδικτυακής πλατφόρμας cloud.

ℹ️Αποτελούμενα συστήματα της κατηγορίας αυτής, σε μια πλήρη γκάμα εφαρμογών απεικονίζονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

[Sassy_Social_Share]

Εγγραφή στο Newsletter

Με τα νέα απο τον Κλάδο, τα προϊόντα και τις προσφορές μας

    Γίνετε μέλος της κοινότητάς μας.
    Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου δημιουργούν νέες σχέσεις μαζί μας. Μείνετε ενημερωμένοι διαβάζοντας τα τελευταία νέα μας.