Χρηματηστήριο Βάμβακος

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 13/01/2012

Δυναμικά ξεκίνησε τη χρονιά το χρηματιστήριο βάμβακος, σημειώνοντας από τα τέλη Δεκεμβρίου άνοδο σχεδόν 8 σεντς/λίμπρα (+9%). Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η άνοδος αυτή οφείλεται πρωτίστως σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στο βαμβάκι και όχι σε κάποια ιδιαίτερη μεταβολή στα θεμελιώδη στοιχεία. Υπάρχει αύξηση στη ζήτηση για ίνα, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε στις πρόσφατες αγορές από πλευράς της χώρας, αλλά όχι ανάλογη του χρηματιστηριακού ράλι.

Στον δείκτη του Λίβερπουλ (ο οποίος αντικατοπτρίζει τις τιμές στη φυσική αγορά) η άνοδος ήταν σχεδόν η μισή (+ 4 σεντς/λίμπρα).

Λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, οι αναλυτές θεωρούν πως δύσκολα θα διατηρηθεί αυτό το ράλι για πολύ ακόμα και λογικά θα σταθεροποιηθεί η αγορά. Θετικό είναι ωστόσο πως η φυσική όσο και η χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε από τα χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου και αυτό «έπεισε»  κλώστες και εμπόρους να κινηθούν λίγο.

Η ελληνική αγορά 

Αισιοδοξία επανήλθε στην αγορά για καλύτερες τιμές στο εκκοκκισμένο, μετά τη χρηματιστηριακή άνοδο. Σίγουρα η άνοδος αυτή θα τονώσει και τις ελληνικές τιμές, αν και  προς το παρόν η φυσική αγορά δεν έχει αντιδράσει ανάλογα με τη χρηματιστηριακή. Οι μόνοι που επωφελήθηκαν στο έπακρον από το ράλι ήταν οι εκκοκκιστές που θέλησαν ή μπορούσαν να πουλήσουν σε εμπορικούς οίκους σε ανοιχτά συμβόλαια, βάσει χρηματιστηρίου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μάλιστα υπήρξαν αρκετά «φιξαρίσματα» τιμών αυτών των συμβολαίων σε επίπεδα συγκριτικά πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα εναλλακτικών καναλιών.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση της ζήτησης κυρίως από εμπόρους που στοχεύουν να πουλήσουν σε αγορές της Άπω Ανατολής. Παράλληλα, το τελευταίο δεκαήμερο, η τουρκική αγορά απορρόφησε κάποιες χαμηλής ποιότητας ποσότητες σε επίπεδα μεταξύ 78-80 σεντς/λίμπρα.