Η αγορά μπλόκαρε τις πωλήσεις βάμβακος

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 02/03/2012

Το χρηματιστήριο διόρθωσε λόγω ρευστοποιήσεων και έλλειψης ζήτησης. Το ελληνικό βαμβάκι είναι μη ανταγωνιστικό και οι έμποροι στρέφονται σε εναλλακτικές σοδειές.
Πιο αναλυτικά, η έλλειψη ζήτησης έχει εγκλωβίσει το χρηματιστήριο βάμβακος, το οποίο αναγκαστικά επηρεάζεται από την ισοτιμία δολαρίου ευρώ και τη γενικότερη τάση των εμπορευμάτων. Υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες εκτιμήσεις από διάφορους αναλυτές ότι η απειλή του Ιράν για τις προμήθειες πετρελαίου θα ανέβαζε και τις τιμές βάμβακος, με το πρόσχημα της ανοδικής τάσης των εμπορευμάτων. Προς το παρόν δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις, αντιθέτως υπήρξαν αρκετές ρευστοποιήσεις θέσεων, ενώ και το δολάριο ενισχύθηκε.
Σε δημοσίευμα αγγλικού περιοδικού για το βαμβάκι (Cotton Outlook) έγινε η πρώτη εκτίμηση αναφορικά με τις ποσότητες της νέας σοδειάς (2012-2013). Η συνολική παγκόσμια παραγωγή θα ξεπεράσει την αντίστοιχη κατανάλωση κατά 1,9 εκατ. τόνους (πέρσι ήταν 3,9 εκατ.). Συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή θα μειωθεί κατά 3,7% λόγω μείωσης των στρεμμάτων, ενώ η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 4,1%. Βέβαια, είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, αλλά αυτό το στοιχείο είναι ενθαρρυντικό για να κρατηθούν οι τιμές σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα.
Eλληνική αγορά
Η διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς μπλόκαρε τις νέες πωλήσεις αν και τα αποθέματα λιγοστεύουν. Οι εκκοκκιστές αρνούνται για την ώρα να χαμηλώσουν τις τιμές τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές στο εξωτερικό και ως αποτέλεσμα στη διάρκεια της εβδομάδας σημειώθηκαν μόνο μεμονωμένες πωλήσεις μικρών ποσοτήτων. Τα απούλητα αποθέματα υπολογίζονται στους 65.000 τόνους περίπου και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι στα χέρια μεγάλων εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, που δεν βιάζονται πλέον να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.
Για τον λόγο αυτό οι τιμές των 94 σεντς ανά λίμπρα, που κυκλοφόρησαν στην αγορά, δεν συγκίνησαν τους πωλητές, οι οποίοι στις αρχές της εβδομάδες επέμεναν σε επίπεδα 2-3 σεντς υψηλότερα. Οι εμπορικοί οίκοι από τη μεριά τους έχουν επικεντρωθεί στις φορτώσεις παλαιότερων συμβολαίων και δεν βιάζονται να αγοράσουν άλλα, ιδιαίτερα όσο βλέπουν τις τιμές να πιέζονται. Επίσης έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε εναλλακτικές σοδειές (π.χ. βραζιλιάνικα), των οποίων οι τιμές είναι πιο ανταγωνιστικές (λευκή ποιότητα σχεδόν στα 98 σεντς/λίμπρα παραδοτέα στην Άπω Ανατολή).