Πρώτο πακέτο εγκρίσεων για Σχέδια Βελτίωσης

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 13/06/2012

Ξεκίνησαν οι προεγκρίσεις από τα Σχέδια Βελτίωσης που αξιολογήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους για τους καπνοπαραγωγούς. Οι τελευταίοι λαμβάνουν, έστω και με αργούς ρυθμούς, τα «πακέτα» των εγκρίσεων για την ενίσχυση των επενδυτικών τους σχεδίων. Αμέσως επόμενοι στη σειρά έρχονται οι πτηνοτρόφοι κι έπειτα οι αγελαδοτρόφοι, χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Στα χέρια των επενδυτών φτάνουν κάθε μέρα οι προεγκρίσεις από τα πρώτα Σχέδια Βελτίωσης που αξιολογήθηκαν και «πέρασαν» το τεστ των γνωμοδοτικών επιτροπών που συνεδρίασαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με αργούς ρυθμούς, αλλά χωρίς μεγάλες περικοπές και διορθώσεις στέλνονται σε πρώτη φάση τα «πακέτα» στους πρώην καπνοπαραγωγούς που έχουν υποβάλει Σχέδιο Βελτίωσης, προκειμένου να υποστηρίξουν τη νέα τους καλλιέργεια. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα Σχέδια Βελτίωσης των πτηνοτρόφων – δεύτερα στη σειρά – περίμεναν την υπογραφή από τον Ειδικό Γραμματέα, Βαγγέλη Διβάρη, για να ξεκινήσουν να στέλνονται στους εν δυνάμει δικαιούχους.
Οι επόμενες αξιολογήσεις αφορούν τους αγελαδοτρόφους, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν όλο τον Μάιο και το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των Σχεδίων Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής. Πηγές του υπουργείου αναφέρονται σε μία χρονοβόρα διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μέχρι το Νοέμβριο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα προσωπικού από το υπουργείο και ανάλογα με το ρυθμό εργασίας της Euricon.
Τα δύσκολα έρχονται και ο πρώτος «σκόπελος» που θα συναντήσουν οι αξιολογητές είναι τα φωτοβολταϊκά, ενώ είναι γνωστό ότι κάθε φορά τα Σχέδια Ζωικής Παραγωγής παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από όλα τα άλλα, λόγω της περιπλοκότητας των επιλέξιμων δράσεων και των επιπλέον δικαιολογητικών που ζητούνται, με... κορυφαίο την άδεια της σταυλικής εγκατάστασης.
Το επόμενο στάδιο είναι καθαρά γραφειοκρατικό και έχει σχέση με το χρόνο που θα χρειαστούν οι υπάλληλοι του υπουργείου, για να στείλουν τις προεγκρίσεις, έτσι ώστε να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και να συνεχιστεί η υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Το ζητούμενο, πάντως, θα είναι πώς η αγορά θα λύσει το θέμα των πιστώσεων και των προεξοφλημένων τιμολογίων.

Τα αγκάθια της υλοποίησης

Μόλις ο κάθε δικαιούχος πάρει την οριστική έγκριση στα χέρια του, θα μπορέσει να απευθυνθεί στο κατάστημα με τα γεωργικά μηχανήματα, την εταιρεία με τον κτηνοτροφικό εξοπλισμό ή όποιον άλλον παρέχει αντίστοιχα προϊόντα και με κάποιο διακανονισμό είτε να προαγοράσει και να λάβει το τιμολόγιο είτε να δώσει από πριν τα χρήματα και να περιμένει την πληρωμή από το υπουργείο. Βέβαια, αν το δούμε ρεαλιστικά, είναι πολύ δύσκολο ο αγρότης να έχει από πριν όλα τα χρήματα κι από την άλλη είναι τόσο ρευστά τα πράγματα στην αγορά των μηχανημάτων, που η στάση των εταιρειών δεν προμηνύει καμία διάθεση για μεγάλες πιστώσεις ή έστω για προεξοφλημένα τιμολόγια, που θα συνοδεύονται από μία προκαταβολή της ίδιας συμμετοχής του γεωργού ή του κτηνοτρόφου.

Επιτροπή Παρακολούθησης

Σύμφωνα με το υπόμνημα για την πορεία υλοποίησης τω ν Σχεδίων Βελτίωσης που πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της 14ης Ιουνίου, «σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων με τις πρώτες προεγκρίσεις να έχουν εκδοθεί στη κατηγορία των «καπνοπαραγωγών».
Αξιολογούνται επιπλέον 1.282 φάκελοι υποψηφιότητας από τον Εξωτερικό Συνεργάτη (EURICON ΕΠΕ) που έχει προσληφθεί για το σκοπό αυτό. Πραγματοποιήθηκαν τεχνικές συναντήσεις στην έδρα του αναδόχου με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση του θεσμικού πλαισίου του Μέτρου 121 αλλά και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος αξιολόγησης, ενώ διεκπεραιώθηκαν και τα σχετικά αιτήματα του αναδόχου ως προς τα στοιχεία των αιτήσεων ενίσχυσης, αλλά και διάφορα ερωτήματα προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο του. Επίσης, ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις των γνωμοδοτικών επιτροπών που έχουν συσταθεί και εξετάζουν αιτήσεις ενίσχυσης που αξιολογήθηκαν από εισηγητές της υπηρεσίας, αλλά και από εισηγητές άλλων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.
Έχουν εκδοθεί περίπου 40 προεγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων αφού προηγείται η σχετική διαδικασία διασταύρωσης με την Μονάδα ΣΤ΄ της ΕΥΔ ΠΑΑ για τυχόν επικαλύψεις με ΚΟΑ όπως αυτή προβλέπεται στο ΣΔΕ.
Συνεχίζεται, η διαδικασία ελέγχου πληρωμής δικαιούχων του Μέτρου 1.1 του ΕΠΑΑ-ΑΥ (ανειλημμένες υποχρεώσεις). Μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2012 έχει καταβληθεί συνολικά το ποσό των 105.402.598,15 ευρώ σε 1.967 δικαιούχους».