Σχέδια Βελτίωσης - Σημαντικές εξελίξεις

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 06/09/2012

Δύο συναντήσεις υπήρξαν την Τετάρτη (5 Σεπτεμβρίου) της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους του κτηνοτροφικού τομέα. Συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος παρουσία και του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη συναντήθηκαν με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). 

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αναφέραμε στον υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές. Ειδικότερα για το καλαμπόκι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ζητήσαμε από τον υπουργό να απαγόρευση τουλάχιστον για ένα μήνα των εξαγωγών. Ο υπουργός μας απάντησε ότι ήδη έχει κατατεθεί στη Κομισιόν ένα σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων. Συζητήσαμε και το πρόβλημα με τα δάνεια στους κτηνοτρόφους. Ο υπουργός ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει ο διαχωρισμός των «καλών» και «κακών» δανείων της αγροτικής τράπεζας και δεν έχει τα τελικά στοιχεία. Τέλος ο ΣΕΚ ζήτησε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προχωρήσει σε διαγραφή του 50% των χρεών των κτηνοτρόφων». 

Ο πρόεδρος του ΠΕΚ κ. Δημήτρης Καμπούρης δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «καταθέσαμε στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ τα αιτήματά μας. Μας απάντησαν ότι για τα οικονομικά αιτήματα επιφυλάσσονται αλλά για τα θεσμικά είναι ανοικτοί για οποιαδήποτε παρέμβαση, με στόχο την ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα. Στα οικονομικά αιτήματα συμπεριλαμβάνεται και το πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών. Για το καλαμπόκι ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα διαβιβάσει στην Κομισιόν αίτημα για περιορισμό των εξαγωγών καλαμποκιού. Στα θεσμικά αναφερθήκαμε στο πρόβλημα με την άδεια λειτουργίας των σταυλικών εγκαταστάσεων. Όπως υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν λύνει το πρόβλημα. Πάλι εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα. Μας ζήτησαν να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο ΥπΑΑΤ και να προγραμματιστεί μια κοινή σύσκεψη με το ΥΠΕΚΑ και τα δασαρχεία ώστε να συζητηθεί το θέμα. Από την πλευρά μας ζητήσαμε για τις εγκαταστάσεις πριν το 2003 την άμεση νομιμοποίηση με απλές διαδικασίες. Τα μέλη της ΠΕΚ θα συνεδριάσουμε μέσα Σεπτεμβρίου, για να δούμε τι θα κάνουμε με τις μειώσεις στις τιμές του γάλακτος και την καθυστέρηση της εξόφλησής μας από τις γαλακτοβιομηχανίες».

Σχέδια Βελτίωσης

Κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδα θα ανακοινωθούν αρχικά τα αποτελέσματα για τα σχέδια βελτίωσης των κτηνοτρόφων ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αυτά των Νέων Αγροτών. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου. «Σε ότι αφορά στα σχέδια βελτίωσης, όντως βρήκα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχουν υποβληθεί 7.700 σχέδια για να βελτιώσουν οι γεωργοί την παραγωγική τους διαδικασία και τις εγκαταστάσεις τους και είχε αξιολογηθεί ένας πολύ μικρός αριθμός, ούτε καν 1.000. Είπα λοιπόν ότι αυτό είναι αδιανόητο. Να έχουμε περίπου 850 εκατ. € να δώσουμε στους αγρότες που αυτή τη στιγμή αγωνιούν και περνούν δυσκολίες και να μην έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες. Αναμορφώσαμε λοιπόν το σύστημα και μπορώ να σας ανακοινώσω ότι η αξιολόγηση έχει φθάσει περίπου στα 3.000 με 3.500. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε αρχικά τα αποτελέσματα για τους κτηνοτρόφους, πρώτα για τους ορνιθοτρόφους και μετά για τους αγελαδοτρόφους. Και θα ακολουθήσουν τα σχέδια βελτίωσης για τους νέους», δήλωσε ο Υπουργός.