Στην Euricon οι πρώτοι 1.500 φάκελοι των Σχεδίων Βελτίωσης προς αξιολόγηση

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 12/03/2012

 Στον ιδιώτη αξιολογητή, ο οποίος όπως έχει ήδη γράψει ο ΑγροΤύπος δεν είναι άλλος, από την εταιρεία Euricon Ε.Π.Ε. Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, δόθηκαν οι πρώτοι 1.500 επενδυτικοί φάκελοι των Σχεδίων Βελτίωσης. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου το επόμενο διάστημα το ΥπΑΑΤ αναμένει τις πρώτες αξιολογήσεις ενώ «έχουν ήδη στηθεί οι σχετικές γνωμοδοτικές επιτροπές οι οποίες περιμένουν την δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στο ΦΕΚ για ξεκινήσουν τις εντάξεις», μας αναφέρουν πηγές του ΥπΑΑΤ.

Υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης του έργου στην εταιρεία «Euricon Ε.Π.Ε.» την οποία έχει δημοσιεύσει ο ΑγροΤύπος ανατίθεται το έργο της αξιολόγησης συνολικά 5.000 αιτήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης οι οποίοι κατατέθηκαν σε συνέχεια της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2007-2013. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια, η διάρκεια υλοποίησης του έργου καθορίζεται σε ένα έτος από την υπογραφή της σύμβασης.

Οι αριθμοί

Επίσης σε δηλώσεις του στην Agrotica, ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ. Κ. Βαγγέλης Διβάρης είχε κάνει γνωστό ότι από τους 7.700 φακέλους συνολικού προϋπολογισμού 670 εκατ. ευρώ που έχουν υποβληθεί, οι 5.424 ήτοι ποσό ύψους 350 εκατ. ευρώ αναφέρονται σε αγορά αγροτικών ελκυστήρων, περίπου 2.000 φάκελοι με προϋπολογισμό περί τα 232 εκατ. ευρώ αναφέρονται σε μηχανήματα και παρελκόμενα ενώ 7,2 εκατ. ευρώ είναι η προβλεπόμενη δαπάνη για γεωτρήσεις και αρδευτικό εξοπλισμό.
Επίσης, όπως τόνισε ο ειδικός γραμματέας, η αξιολόγηση θα δώσει τη βαθμολόγηση των αιτήσεων και στη συνέχεια με βάση τα διαθέσιμα ποσά που δεν θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 670 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στις αιτήσεις, θα οριστούν οι βάσεις για την οριστική έγκριση των επενδυτικών φακέλων.