Σιτηρά

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 18/01/2012

Αυξημένη αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για την περίοδο 2011-2012, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο του 2012, το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για αυξημένα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών που θα έχουμε στο τέλος της περιόδου, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Όμως αύξηση προβλέπεται ότι θα υπάρξει στα αποθέματα και στην παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου, παρά τη μείωση της παραγωγής που αναμένεται να υπάρξει στην Αργεντινή. Πάντως, σύμφωνα με το USDA, η μέση τιμή παραγωγού στις ΗΠΑ για το σιτάρι και τον αραβόσιτο ακολουθεί πτωτική πορεία σε σχέση με πέρσι. Για το κριθάρι αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής λόγω της αύξησης που υπήρξε στην παραγωγή της Ρωσίας.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι προβλέψεις του USDA για αυξημένα αποθέματα σιτηρών δεν ήταν έκπληξη. Αυτό που εξέπληξε ήταν οι εκτιμήσεις για αυξημένα αποθέματα αραβοσίτου. Μετά από αυτή την ανακοίνωση υπήρξε σημαντική πτώση στις χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος. Η προσοχή όλων τώρα είναι στραμμένη στη Λατινική Αμερική και ειδικότερα στην Αργεντινή, που υπάρχει μεγάλη ξηρασία και παράγονται μεγάλες ποσότητες αραβόσιτου και σόγιας. Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον ερχόμενο μήνα θα δώσουν τον τόνο στις αγορές. Αν έχουμε βροχές θα υπάρξει πτώση των αγορών ενώ αν δεν βρέξει θα έχουμε αυξητικές τάσεις.

Για τις τάσεις στην καλλιέργεια δημητριακών που υπάρχουν στην Ελλάδα μίλησε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της Δημητριακής Α.Ε. κ. Σπύρος Γρηγοράτος. «Θα υπάρξει μια ελαφρά αυξητική τάση στην παραγωγή δημητριακών εις βάρος των ενεργειακών φυτών. Η μείωση καλλιέργειας των ενεργειακών φυτών θα συμβεί γιατί αν και οι παραγωγοί υπογράφουν συμβόλαια με τις εταιρείες βιοντίζελ, δεν πληρώνονται, με αποτέλεσμα να στραφούν στην καλλιέργεια δημητριακών. Αν και οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της σποράς δεν ήταν καλές (υπήρξε ξηρασία), εκτιμάται ότι οι παραγωγοί κατάφεραν να σπείρουν περισσότερα στρέμματα. Η τάση φέτος ήταν να αυξηθούν τα στρέμματα στο σκληρό σιτάρι επειδή υπήρξαν καλές τιμές παραγωγού. Όσον αφορά τα μαλακά σιτηρά μάλλον θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα γιατί δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση. Στο κριθάρι αναμένεται να είναι ελαφρώς αυξημένη η παραγωγή γιατί είχε φέτος καλές τιμές. Για τον ίδιο λόγο αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει και για την σπορά αραβοσίτου».

Αναλυτικότερα οι εκτιμήσεις του USDA για την παραγωγή δημητριακών αναφέρουν τα εξής:

Σιτάρι
Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού στο τέλος της περιόδου 2011-2012, υπολογίζονται σε 210 εκ. τόνους, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν 200 εκ. τόνοι.
Για τις Η.Π.Α., η μέση τιμή παραγωγού της περιόδου 2011-2012 ήταν 188-201 δολάρια/ τόνο (μέση μείωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν 3 δολάρια/ τόνο).
Η παγκόσμια παραγωγή του 2011-2012 αυξήθηκε κατά 2,7 εκ. τόνους σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τους 891 εκ. τόνους.
Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο της παραγωγής του Καζακστάν, της Βραζιλίας και της Ρωσίας. Αναλυτικότερα, η αύξηση της παραγωγής για το Καζακστάν φτάνει τους 1,5 εκ. τόνους, για τη Βραζιλία τους 0,8 εκ. τόνους και για τη Ρωσία τους 0,2 εκ. τόνους.

Αραβόσιτος
Η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου έφτασε τους 867 εκ. τόνους (αύξηση κατά 40 εκ. τόνους σε σχέση με πέρσι). Αύξηση παρατηρήθηκε στην παραγωγή των Η.Π.Α., της Ουκρανίας (κατά 1,5 εκ. τόνους), της Ευρώπης και της Ρωσίας (κατά 0,4 εκ. τόνους για καθεμία), ενώ μείωση προβλέπεται για την παραγωγή της Αργεντινής εξαιτίας της ξηρασίας. Η μείωση αναμένεται να φτάσει τα 3 εκ. τόνους, εκτίμηση που δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, αφού ο αραβόσιτος έμεινε εκτεθειμένος στην ξηρασία την κρίσιμη περίοδο της γονιμοποίησης και στην αρχή του γεμίσματος των σπόρων.
Τα παγκόσμια αποθέματα στο τέλος της περιόδου εκτιμώνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι δηλαδή γύρω στους 127 εκ. τόνους.
Η μέση τιμή παραγωγού στις Η.Π.Α. για την περίοδο 2011-2012 κυμαίνεται από 143-167 δολάρια/ τόνο (μείωση κατά 5 δολάρια/ τόνο σε σχέση με πέρσι).

Κριθάρι
Για το κριθάρι η μέση τιμή παραγωγού στις Η.Π.Α. κυμαίνεται από 108-118 δολάρια/ τόνο. Η παγκόσμια παραγωγή του αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης που υπήρξε στη Ρωσία.