Ντεμπούτο Σαββίδη στη Γ.Σ. της ΣΕΚΑΠ

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 26/06/2013

Τα χαρτιά του για τα σχέδια που επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον στη καπνοβιομηχανία ΣΕΚΕ αναμένεται να ανοίξει την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας Ιβάν Σαββίδης, με αφορμή τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων που έχει στην ατζέντα της, μεταξύ άλλων, και τη γενναία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ο ομογενής επιχειρηματίας από το Ροστόφ της Ρωσίας, βαθύς γνώστης στα θέματα περί του καπνού, εκτιμάται ότι, εκτός απροόπτου, θα δηλώσει παρών στη γενική συνέλευση και θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του για την δεύτερη μεγαλύτερη επένδυσή του, μέχρι τώρα, στην Ελλάδα, έπειτα από την απόκτηση της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ.

Επίσκεψη στο εργοστάσιο

Μια πρώτη γεύση πάντως, από τις υποδομές και το προσωπικό (στελέχη και εργαζόμενους) της ΣΕΚΑΠ, ο Ιβάν Σαββίδης την είχε πριν περίπου 10 ημέρες, όταν και επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Ξάνθης. Συγκεκριμένα, ήταν το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Ιουνίου, όταν το νέο αφεντικό της ΣΕΚΑΠ συνοδευόμενος από τη στενή συνεργάτιδα Μαρία Γκοντσάρεβα και άλλα 3-4 στελέχη του περιβάλλοντός του, έφθασαν στο εργοστάσιο με ελικόπτερο.

Όπως επισήμανε στο Agronews ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ κ. Κ. Γαβριηλίδης, ο Ιβάν Σαββίδης έκανε μια γρήγορη γνωριμία με δύο εκπροσώπους των συνδικαλιστών, οι οποίοι τον συνόδευσαν στους εργασιακούς χώρους της μονάδας και τον ενημέρωσαν για ό,τι τον ενδιέφερε.

Στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μπίτο και άλλα ανώτατα διευθυντικά στελέχη ξεναγήθηκε στα τμήματα του εργοστασίου, παρατηρώντας και κυρίως κάνοντας συνεχώς ερωτήσεις, ενώ η γραμματέας του σημείωνε τις παρατηρήσεις του και τις απαντήσεις που έπαιρνε.

Στην πρώτη επαφή του με τα διοικητικά στελέχη της ΣΕΚΑΠ ο ελληνορώσος επιχειρηματίας κατά τις ίδιες πηγές έκανε αναφορά σε σχέδιο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και για αύξηση της παραγωγής, δεδομένου ότι δίνει ιδιαίτερη βάση στις εξαγωγές και σε νέες αγορές που ανοίγονται στη Ρωσία για το εργοστάσιο, ενώ ζήτησε τη συνεργασία όλων ώστε η εταιρεία να βγει από το αδιέξοδο και να προχωρήσει σε μια νέα βάση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εξάλλου, έγινε συνάντηση και με τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού των εργαζομένων, που κατέχει το 8,5% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, οι οποίοι του εξέφρασαν την πρόθεση να πωλήσουν το ποσοστό τους. Ο κ. Σαββίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τις αγοράσει, αλλά πιθανότατα εξελίξεις θα έχουμε στη γενική συνέλευση, την οποία την περιμένουν με αγωνία και οι νυν εργαζόμενοι για να δουν τι σκέψεις έχει ο μεγαλομέτοχος σε σχέση με το προσωπικό.

«Αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο εργάζονται 270 άτομα και η ΣΕΚΕ όσο και η ΑΤΕ μας έχουν πει πως η θέση τους είναι εγγυημένη. Ωστόσο θέλουμε να το ακούσουμε και από τα χείλη του νέου ιδιοκτήτη», τονίζει ο κ. Γαβριηλίδης, σημειώνοντας ότι από πέρυσι το προσωπικό έχει δεχθεί μια μείωση των μισθών κατά 15% και πως κατά τα δύο τελευταία χρόνια η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων κατά μέσο όρο είναι στους δύο μήνες.

 «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στιγμή που υπάρχει πλέον ένας άνθρωπος που πιστεύει όπως και εμείς στη βιομηχανία και που θεωρεί ότι υπάρχει μέλλον για την εταιρεία. Όμως θέλουμε να ακούσουμε τα σχέδιά του», συμπληρώνει ο κ. Γαβριηλίδης και διευκρινίζει πως την περίοδο που διανύουμε η ΣΕΚΑΠ εξαντλεί ένα μικρό μέρος της παραγωγικής της δυναμικότητας, κυρίως για την παραγωγή τσιγάρων με το σήμα GR, COOPER και BF που κατευθύνονται στην εσωτερική αγορά, ενώ γίνονται και εξαγωγές αν υπάρχει παραγγελία από το εξωτερικό, όπως γινόταν τα δύο τελευταία χρόνια, με τη ΣΕΚΑΠ να παράγει φασόν τσιγάρα, για λογαριασμό τουρκικής εταιρείας με το brand της τελευταίας.

πηγη: agronews.gr