Ποινή φόρου 22% για αυτούς που δεν θα συγκεντρώνουν αποδείξεις το 2013

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 04/01/2013

Στο 22% θα ανέρχεται η «ποινή» φόρου η οποία θα επιβάλλεται στους φορολογούμενους που δεν θα συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013.

Ο συντελεστής αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα συγκεντρώνει ο κάθε φορολογούμενος, εφόσον φυσικά υπάρχει τέτοια διαφορά. Η «ποινή φόρου» για τους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα κλιμακώνεται από 10% ως 22%, αλλά θα επιβάλλεται ενιαία και θα είναι - όπως όλα δείχνουν - 22% για όλους, επί του ποσού των αποδείξεων που τους λείπουν, αν και όφειλαν να συγκεντρώσουν. Την ίδια υποχρέωση και ποινή θα έχουν και όσοι δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Αν και δεν θα έχουν την έκπτωση φόρου που εξαντλείται στα εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ το χρόνο, θα υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις ύψους ίσου με το 25% των 42.000 ευρώ, αλλιώς θα πληρώνουν και αυτοί το "πέναλτι" με την εκκαθάριση του φόρου το 2014. Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι στη συγκέντρωση αποδείξεων για το 2013 θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για το 25% του δηλωθέντος εισοδήματός τους και με ανώτερο όριο το ποσό των 10.500 ευρώ.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα, τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, και άλλων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τις προσεχείς ημέρες.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων από τους φορολογούμενους.