Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 18/12/2012

Από τις επενδυτικές προτάσεις των Σχεδίων Βελτίωσης, οι 1.400 έχουν ήδη λάβει προεγκρίσεις. Με την προέγκριση ανά χείρας οι επενδυτές αγρότες μπορούν να πάνε σε ένα κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ και να ζητήσουν δάνειο και εγγυητική επιστολή.

 

Επίσης, λίγο πάνω από 3.000 είναι οι γνωμοδοτήσεις και οι ελεγμένοι φάκελοι από τις γνωμοδοτικές επιτροπές, ενώ δεκαέξι επενδυτές πήραν την εγγυητική επιστολή από την Τράπεζα Πειραιώς και το δάνειο για την ίδια συμμετοχή. 

Αυτά προέκυψαν μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρωί της Τρίτης. Για τα υπόλοιπα επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου, όπως εξήγησαν ο υπουργός, Θανάσης Τσαυτάρης και ο ειδικός γραμματέας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος:

- Περίπου 100 σχέδια εμπορίας και μεταποίησης έχουν λάβει τη σχετική χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν την υλοποίηση οι επενδυτές, ενώ συνολικά μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις και για τις δύο προκυρήξεις του Μέτρου Εμπορίας και Μεταποίησης (123Α), ώστε να εγκριθούν συνολικά 330 έργα.

- Στην επόμενη προγραμαμτική περίοδο το πριμ πρώτης εγκατάστασης των Νέων Γεωργών θα μπορέσει να φτάσει τα 50.000 ευρώ αντί των 17.000 που ήταν τώρα κι αυτό γιατί θα υπάρχουν επιπλέον κονδύλια από τον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ αποκλειστικά για τους Νέους Αγρότες.

- Έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται οι προσωρινές καταστάσεις με τα ονόματα των δικαιούχων του προγράμματος ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών.

- Ακόμη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τους διασταυρωτικούς ελέγχους, βρίσκονται οι φάκελοι των υποψηφίων που πέρασαν σε πρώτη φάση για το πρόγραμμα της απονιτροποίησης.