Θα δοθούν κίνητρα σε 10.000 νέους να παραμείνουν στα χωριά τους...

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 04/01/2013

Το ΥπΑΑΤ μελετά να δοθούν κίνητρα σε περίπου 10.000 νέους για να μείνουν στα χωριά τους και να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα. Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.

Ειδικότερα απαντώντας ο υπουργός στο ερώτημα τι κάνει το κράτος για να βοηθήσει ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ενταχθεί στη γεωργία, ανέφερε τα εξής:

«Βοηθούμε ποικιλότροπα και να μου επιτρέψετε να σας περιγράψω αυτές τις δράσεις που κάνουμε. Πρώτα από όλα μια δράση για τους Νέους Αγρότες, αφορά σε αγρότες που είναι ήδη στην Περιφέρεια και θέλουμε να τους ενισχύσουμε, ώστε να παραμείνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να ενισχύσουν την επιχείρηση του πατέρα τους, του παππού τους. Θα υποστηρίξουμε περίπου 10.000 τέτοιους ανθρώπους να μείνουν στο χωριό τους και να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα.

Δεύτερον, με το πρόγραμμα διανομής γης προσπαθήσαμε να στρέψουμε την προσοχή νέων από τα αστικά κέντρα προς το γεωργικό τομέα. Αν δεν έχουν γη, να τους δώσουμε εμείς με το «πρόγραμμα διανομής γης», όπου μπορεί ένα μεμονωμένο άτομο ή μέχρι και τέσσερις μαζί να συνεταιριστούν και να πάρουν από 25 στρέμματα. Προτεραιότητα μας ήταν να δώσουμε γη σε νέους γεωτεχνικούς, δηλαδή μορφωμένους ανθρώπους που τελείωσαν ΑΕΙ, γεωπόνους, δασολόγους ή κτηνίατρους ή τελείωσαν ΤΕΙ Φυτικής, Ζωικής Παραγωγής. Θέλαμε με τον τρόπο αυτό οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν τη γνώση να τη μεταφέρουν στην παραγωγική διαδικασία. Δώσαμε σε περίπου 4.000 άτομα γη. Το πρόγραμμα περπάτησε καλά αν κι έχουμε βέβαια κάποιες δυσλειτουργίες.

Κάποιοι περίμεναν να πάρουν γη στην οποία θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν για παράδειγμα δέντρα, αλλά αυτή η γη δεν ήταν η καταλληλότερη γι’ αυτό ή άλλη γη για παράδειγμα ήταν καταλληλότερη για κτηνοτροφία.
Η μεγάλη πρόκληση είναι να απευθυνθούμε σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ιδιαίτερα των αστικών περιοχών, που δεν τους ικανοποιεί ούτε το περιβάλλον δουλειάς, ούτε η ζωή στην πόλη και θέλουν επιστρέψουν στα χωριά τους, να δουν το σπίτι τους ή τα λίγα χωράφια που τους άφησε ο πατέρας τους, να ξαναδραστηριοποιηθούν στην κτηνοτροφία, στο θερμοκήπιο, στην οικογενειακή επιχείρηση. Εκεί κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να δούμε πως μπορεί με τα χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι, να ριζώσουν και να ζήσουν την οικογένεια τους, αλλά και να συμβάλουν στην αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου».