Θυσιάζουν ελιές στο όργιο της λαθροϋλοτομίας

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε: 18/12/2012

Παράνομα κυκλώματα λαθροϋλοτομίας, εκμεταλλευόμενα τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την προτίμηση των καταναλωτών σε πιο φυσικές μεθόδους θέρμανσης, διακινούν ανεξέλεγκτα πολύ μεγάλες ποσότητες ξυλείας σε διάφορες περιοχές από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα δείχνοντας προτίμηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα παραγωγικά δέντρα, στις ελιές αλλά και τις ροδακινιές. Σημιεώνεται ότι οι λαθροϋλοτόμοι επιλέγουν την ελιά γιατί ως καυσόξυλο έχει την υψηλότερη τιμή πώλησης, στοιχίζει 20 ευρώ/τόνο περισσότερο σε σχέση με το δρυ και την οξιά, αλλά και προτιμάται από τους καταναλωτές, αφού καίγεται αργά και αποδίδει υψηλή θερμότητα αποτελώντας καλή επιλογή για άφθονη ζέστη.

Σε αρκετές περιπτώσεις η λεία των λαθροϋλοτόμων δεν ξεπερνά τους δέκα τόνους, υπάρχουν όπως και περιπτώσεις που είναι πολύ μεγαλύτερη όπως στη Λάρισα τον Σεπτέμβριο όπου το δασαρχείο της περιοχής κατέσχεσε 184 τόνους ξυλείας. Στο συγκεκριμένο συμβάν κατασχέθηκαν επίσης αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτέρ, πλατφόρμες και αλυσοπρίονα που οι δράστες χρησιμοποίησαν προκαλώντας μεγάλη οικολογική ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.  

Ειδικότερα η ξυλεία που κατασχέθηκε ήταν 19 τόνοι οξιάς, 58 τόνοι δρυς, 22 τόνοι αείφυλλα πλατύφυλλα και 85,5 τόνοι λοιπά πλατύφυλλα όπως φράξος, γαύρος και φυλήρα.

Με το όπλο στο χέρι στα χωράφια κάθονται οι αγρότες
Επίσης στην περιοχή της Ιεράπετρας η κατάσταση τον τελευταίο καιρό έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που τα θύματα αναγκάστηκαν να κάνουν καταγγελίες και στην Εισαγγελία Λασιθίου. Τα περισσότερα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στα χωριά Καβούσι, Κάτω Χωριό, Πάνω Χωριό, Επισκοπή και Μοναστηράκι, όπου αφανίζονται καθημρινά ελαιώνες. Επίσης στα καταγεγραμμένα περιστατικά αναφέρονται περιπτώσεις όπου οι αγρότες, όπως σε κάποια χωριά κοντά στην Ηγουμενίτσα ή στη Μεσσήνη, αναγκάζονται να φυλάνε σκοπιά όλη νύχτα, για να μη τους κόψουν τα ελαιόδεντρα και συχνά αρκεί μια ολιγόωρη απουσία για να χαθούν περιουσίες που έκαναν χρόνια να δημιουργηθούν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη Λευκίμμη της Κέρκυρας ένας 61χρονος πλήρωσε αδρά τρεις εργάτες για να κόψουν σε κούτσουρα τα ελαιόδεντρα ενός αγροκτήματος που δεν ήταν δικό του, με σκοπό να τα πουλήσει για καυσόξυλα. Μάλιστα συχνά, όταν συλλαμβάνονται, οι δράστες, για να αποφύγουν το αυτόφωρο, κάνουν ψευδή δήλωση ότι έχουν άδεια από τον ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια καταβάλλουν ή υπόσχονται να καταβάλουν ένα χρηματικό ποσό στον ιδιοκτήτη με το πρόσχημα της μεταμέλειας.

Αυστηρά μέτρα και περισσότερες περιπολίες
Το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων για την ουσιαστική αντιμετώπιση και τη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας σε δάση και καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει να υπάρξει στενή συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών με την Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, ενώ ενισχύονται και οι περιπολίες στα δάση με τη συμμετοχή και εθελοντικών ομάδων.